استرس و چاقی , نقش هورمون کورتیزول در چاقی عصبی
استرس و چاقی
متاسفانه با توجه به شرایط زندگی امروزی و فشار زیاد کار بیشتر افراد تحت فشار و استرس هستند . اضافه وزن و چاقی شایع نیز قابل درک است . زیرا افراد مضطرب تمایل بیشتری به غذا خوردن دارند .
استرس باعث خستگی , عدم رغبت به انجام ورزش و تهیه غذای سالم است . استرس باعث افزایش تمایل فرد به خوابیدن است و در اثر آن سطح هورمون های گرسنگی در خون افزایش میابد . در نتیجه اشتها فرد به غذا زیاد است . استرس حتی باعث افسردگی و دلزدگی است که پرخوری عصبی , اعتیاد به موادغذایی در نتیجه آن است .
استرس مزمن باعث بالا رفتن بیش از حد سطح هورمون کورتیزول است که کاهش وزن و لاغری را به سختی صورت می گیرد . کورتیزول هورمونی است که از غدد آدرنال ( دو غده کوچک بالای کلیه ها ) ترشح می شود . این هورمون همانند سایر هورمون های مهم بدن , کلسترول نیز تولید می کند. به طور طبیعی مقداری از این هورمون در خون مفید و لازم است .
سطح این هورمون به هنگام صبح بالا است . به این ترتیب فرد انرژی و انگیزه لازم برای شروع روز را دارد . به هنگام غروب میزان آن در خون افت می کند که باعث آرام شدن بدن است و فرد آماده استراحت و خواب می شود .
مشکل از جایی اغاز می شود که سطح هورمون کورتیزول در تمام روز و شب بالا است .
وقتی شما استرس دارید , غدد آدرنال شروع به تولید و ترشح کورتیزول و آدرنالین می کنند تا انرژی کافی برای بدن تامین شود . پس از پایان استرس , سطح این دو هورمون به حالت عادی باز می گردد . متاسفانه در افرادی که تحت فشارهای روانی شدید و استرس مزمن بوده اند , سطح هورمون کورتیزول بالا می ماند .
سطح بالای هورمون کورتیزول باعث بالا رفتن سطح قندخون می شود . در نتیجه فرد مستعد ابتلا به دیابت نوع ۲ می شود . کورتیزول همچنین باعث مقاومت به انسولین می شود .
میزان بالای کورتیزول در خون باعث افزایش تمایل به غذا و ولع شدید به غذاهای شیرین و یا شور می گردد .
کورتیزول سیستم ایمنی را سرکوب می کند . میزان بالای کورتیزول خون توان دفاعی بدن را کاهش می دهد .
و در نهایت سطح بالای کورتیزول باعث بی خوابی است . زیرا همانطور که گفته شد به طور طبیعی در ابتدای روز میزان آن بالا و به مرور افت می کند . اما در استرس مزمن سطح آن همواره بالا است و قرد دچار اختلالات خواب می شود .
راه های کاهش کورتیزول
اصلی ترین راه درمان کورتیزول بالای خون , کاهش فشار و استرس زندگی است .
به میزان کافی خواب و استراحت داشته باشید .
حتما در طول هفته ورزش کنید .
دریافت منیزیم را افزایش دهید .
رژیم غذایی ضد التهابی داشته باشید . و مصرف موادغذایی کاهنده التهاب را در برنامه غذایی خود افزایش دهید .