غذاهای ممنوعه دیابت – غذاهایی که قند خون را بالا میبرد
غذاهای ممنوعه دیابت
کنترل هرچه بهتر بیماری دیابت با داشتن برنامه غذایی مناسب در جهت کنترل و عدم بالا رفتن ناگهانی قند خون امکان پذیر است. اگر مبتلا به پری دیابت و یا دیابت نوع ۲ هستید از اهمیت انتخاب غذاهای سالم آگاه هستید در اینجا به شش نکته مهم برای کنترل قند اشاره کرده ایم:
کربوهیدرات
کربوهیدرات در بدن به قند تبدیل می شود که موجب بالا رفتن قند خون می گردد.کربوهیدرات تامین کننده انرژی و ریزمغذی های مهم ( ویتامین ها و املاح معدنی ) است . محدود کردن حجم مصرفی کربوهیدرات در کاهش قند خون و خطرات دیماری دیابت موثر است. کربوهیدرات در نان , برنج , پاستا و ماکارونی , نودل , حبوبات , میوه ها , شیر , ماست , قند و شکر , نوشیدنی های شیرین وجود دارد. مقدار کربوهیدرات در سبزیجات از موارد ذکر شده بسیار کمتر است . برخی از سبزیجات مانند سیب زمینی و ذرت مقدار قابل توجهی کربوهیدرات دارند.
غلات تصفیه شده
محدود کردن مصرف کربوهیدرات ها در جلوگیری از دیابت موثر است. پرهیز از مصرف غلات تصفیه شده مانند نان سفید , غذاهای حاوی شکر مانند دسرها , نوشابه و آبمیوه ها بسیار مهم است
زیرا حاوی مقدار زیادی شکر هستند ,به سرعت هضم شده و باعث افزایش ناگهانی قند خون و خطر دیابت می شوند.
شاخص گلیسمی
شاخص گلیسمی ( GI ) ابزاری است برای نشان دادن آنکه یک غذای حاوی کربوهیدرات تا چه حد قند خون را بالا می برد.
غذاها با شاخص گلیسمی بالا عبارتند از نان سفید ( مانند لواش ) , برنج سفید , پاستا , سیب زمینی , کدو حلوایی , آناناس , طالبی و …
حبوبات , سبزیجات کم کربوهیدرات , بیشتر میوه ها و غلات کامل از جمله غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین می باشند.
قدم دوم پس از کنترل حجم غذای مصرفی , شناسایی موادغذایی با شاخص گلایسمی پایین و دریافت بیشتر از این دسته است.
سدیم و چربی
طبق مطالعات انجام شده رابطه مستقیمی بین دیابت و امراض قلبی است. فشار خون بالا , سطح کلسترول غیر نرمال و میزان تری گلیسیرید خون بالا از عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است.
پرهیز از غذاهای پر سدیم به جلوگیری از ابتلا به پرفشاری خون کمک می کند. غذاهای کنسروی , گوشت های فرآوری شده , تنقلات نمکی , فست فودها , ترشی و شورها , غذاهای شور حاوی مقادیر بالایی نمک هستند.
محدود کردن پربی های اشباع و ترانس به کنترل هر چه بهتر سطح کلسترول خون کمک شایانی می کند . این چربی های ناسالم در دنبه , کره , بستنی و غذاهای فرآوری شده با روغن های هیدروژنه یافت می شوند. به جای این موادغذایی , بهتر است چربی های مفید را که در روغن های گیاهی ( مانند روغن زیتون و کنجد ) , ماهی , مغزها و دانه ها یافت می شود , بیشتر مصرف کنید. چربی های مفید موجب کنترل کلسترول و کاهش خطر بیماری قلبی و دیابت می گردد.