کبد چرب چیست ؟ و نکات حائز اهمیت
کبد چرب چیست ؟
کبد چرب در نتیجه تجمع چربی بیش از حد در سلول های کبدی است. از وقتی که فرد چربی مازاد از نیاز روزانه اش را دریافت میکند بافت چربی کم کم در کبد فرد تشکیل میشود تا جایی که بالای ۵% از بافت کبد را چربی اشباع کند و وی را مبتلا به کبد چرب بنامیم.با تجمع چربی در کبد, بافت کبد آسیب پذیر و حساس میشود که منجر به التهاب و ایجاد زخم در بافت کبد میگردد.
کبد چرب غیر الکی یا NAFLD چیست ؟
بیماری پیشرونده کبدی که با تجمع چربی در کبد بدون مصرف مشروبات الکلی ایجاد میگردد. که ارتباط قوی با سندرم متابولیک ( چاقی + مقاومت به انسولین + اختلال لیپید خونی ) دارد.
علل کبد چرب چیست ؟
از علل شایع کبد چرب میتوان به چاقی اشاره کرد. در حالی که نیمی از مردم دنیا با مشکل اضافه وزن و چاقی روبرو هستند متاسفانه این افراد مستعد ابتلا به کبد چرب هستند.
علاوه بر چاقی میتوان به علل شایع تغذیه ای دیگر نیز اشاره کرد:
- گرسنگی حاد و سوتغذیه پروتئین
- تحت درمان طولانی تغذیه پرنترال
- جراحی بای پس
- کاهش وزن شدید ناگهانی
از بیماری های مبتلا کننده به چربی کبد:
- دیابت
- پرفشاری خون
- مقاومت به انسولین
- هایپر لیپیدمی
از علل دیگر:
- فاکتورهای ژنتیکی
- داروها: تتراسایکلین, کربن تتراکلرید, کورتیکواسترویید
- مشروبات الکلی
نشانه های بیماری چیست؟
غالبا نشانه ندارد ولی در برخی افراد احساس خستگی و بیحالی, کاهش وزن و عدم تمایل به خوردن غذا, احساس درد مزمن در ناحیه مرکزی یا راست بالای شکم مشاهده شده است.
چربی چطور وارد کبد میشود؟
چربی رژیم دریافتی فرد در کبد و دیگر بافت ها متابولیزه میشود. اگر میزان چربی از حد مورد نیاز فرد بیشتر باشد, چربی اضافی در بافت چربی و کبد ذخیره میشود. از دلایل دیگر تجمع چربی در کبد انتقال چربی از سایر نقاط بدن به کبد میباشد.
سیر پیشرفت بیماری چیست؟
اختلالات کبدی مزمن و پیشرونده ند. با پیشرفت تجمع چربی, کبد چرب غیر الکلی ( NAFLD ) رخ میدهد. در صورت عدم درمان و رعایت رژیم غذایی ممکن است اوضاع کبد وخیم تر شود و فرد مبتلا به استاتوزیزکبدی غیر الکلی (NASH) که در نتیجه آن فیبروزیز کبدی, سیروز کبدی و سرطان کبدی رخ دهد.
پیشرفت بیماری با توجه به شرایط محیطی و فاکتورهای ژنتیکی ممکن است ده ها سال طول بکشد.
استاتوزیز کبدی غیرالکلی یا NASH چیست؟
استاتوزیز کبدی, کبد چرب با التهاب یا به عبارت دیگر روند تخریب کبد مشابه با کبدی چرب الکی است با این تفاوت که افرادی که مشروبات الکلی مصرف نمیکنند مبتلا میشوند.
۲۰%مبتلایان به این بیماری دچار سیروز کبدی و ۱۱% افراد متاسفانه دچار مرگ ناشی از بیماری کبدی میشوند !
بسیاری از افراد دچار نارسایی مزمن کلیه شده و نیازمند پیوند کبدی میشوند. شیوع این بیماری کبدی ۲-۶% در کل جمعیت است.