مرض قند | ارتباط کبد چرب و دیابت را می دانید؟
مرض قند و کبد چرب
بسیاری از افراد آگاه نیستند که سلامت کبد در پیشگیری و درمان دیابت به ویژه دیابت نوع ۲ موثر است . طبق امار و مطالعات انجام شده , میزان شیوع کبد چرب در افراد دیابتی ۳۴ تا ۷۴ % است . همچنین در ۶۰ درصد مبتلایان به سیروز کبدی اختلالات عدم تحمل گلوکز دیده می شود . شیوع سرطان کبد در افراد دیابتی چهار برابر سایر افراد است .
هر چند عوامل خطر این دو بیماری متفاوت هستند اما سطح قند خون بالا از مهمترین عللی است که در شکل گیری این دو بیماری موثر است .
چرا سلامت کبد در دیابت موثر است ؟؟؟
هورمون مترشحه از پانکراس , انسولین , عامل اصلی ارتباط این دو بیماری است . به طور معمول پس از صرف غذا انسولین برای تنظیم قند خون ترشح می شود . انسولین قند اضافی خون را به داخل سلول ها برای تامین انرژی داخل می کند .
در کبد چرب سطح انسولین بیش از حد طبیعی است و مقاومت به انسولین ایجاد می گردد . که باعث عدم ثبات سطح قند خون و افزایش وزن بی رویه می شود .
در بیماری کبد چرب میزان گلیکوژن ذخیره ای پایین است و با افت قند خون , نیاز است تا قند دریافت شود .
در صورتی که کبد به خوبی کار نکند , قادر نیست از چربی و پروتئین دریافتی به عنوان سوخت استفاده کند در نتیجه فرد تمایل بیش از حدی به خوردن شیرینی و قند , و غذاهای کربوهیدراتی دارد .
به همین دلیل است که با ارتقا سلامت کبد و بهبود عملکرد آن , دیابت نوع ۲ و پری دیابت بهتر قابل کنترل و درمان می باشند و سطح قند خون ثبات بیشتری خواهد داشت .
عدم کنترل قند خون بالا باعث آسیب به بافت های حساس از جمله کلیه ها , چشم ها , اعصاب و عروق خونی می شود .
با رعایت نکات زیر می توان تا حدی این دو بیماری را کنترل و درمان کرد :
۱- کاهش وزن و رسیدن به ویزن ایده آل
۲- اصلاح سبک زندگی و عادات غلط غذایی
۳- پیروی از رزیم غذایی پر فیبر , کم چرب و کم کربوهیدراتی
۴-انجام ورزش منظم و مستمر