کمبود ویتامین دی-آیا کمبود ویتامین دی باعث چاقی و دیابت می شود؟
کمبود ویتامین دی
طبق یافته های جدید کمبود ویتامین دی به ویژه در دوران بلوغ , باعث توقف رشد , افزایش بروز چاقی و توده بدنی بالا , مقاومت به انسولین و دیابت , و کوتاه قدی می شود. شاخص توده بودنی و چربی ناحیه شکمی در افزاد با کمبود ویتامین دی در مقایسه با سایر افراد , بالاتر است.
ویتامین دی نقش اساسی در متابولیسم گلوکز دارد. کمبود این ویتامین بسیار رایج است و از علل شیوع دیابت نوع ۲ در این افراد است. همچنین اضافه وزن و چاقی به خودی خود باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ است.
ویتامین دی با افزایش جذب کلسیم , موجب تقویت و استحکام استخوان می شود. ساختار ویتامین دی , شکل و ساختاری استروئیدی است و در بدن به شکل هورمونی ایفا نقش می کند. این ویتامین موجب کاهش التهاب در بدن , کاهش خطر ابتلا به آلرژی و بیماری های خود ایمنی می گردد. همچنین ویتامین دی در متابولیسم بدن نیز نقش موثری دارد. افراد با تغذیه فقیر از این ریزمغذی , مستعد ابتلا به اضافه وزن و چاقی , سطح بالای چربی و قند خون , و پرفشاری خون می باشند. که همگی با بیماری دیابت نوع ۲ رابطه مستقیم دارند.
افراد با رنگ پوست تیره و افرادی که در معرض نور آفتاب قرار نمی گیرند , بیشتر در معرض کمبود این ویتامین می باشند.
اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید دریافت منابع ویتامین دی مانند ماهی را افزایش دهید. بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید و با صلاح دید پزشک اقدام به مصرف مکمل ویتامین دی نمایید. ویتامین دی موجب کنترل هرچه بهتر قند خون و در صورتی که مبتلا به اضافه وزن باشید , موجب کاهش وزن سریع و سالم می شود .
- دریافت قند و شکر را محدود کنید.
- سبزیجات سالم و میوه های فصلی بیشتر دریافت کنید.
- چربی های مفید مانند روغن زیتون , روغن کنجد , مغزها مانند بادام و گردو را بیشتر دریافت کنید.
دریافت نمک را کاهش دهید. - فست فود ها و غذاهای آماده , آبمیوه های صنعتی و نوشابه ها را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
- خشکبار و میوه های خشک , خرما , مویز , کشمش و … را جایگزین قند و شیرینی کنید.