پره اکلامپسی در بارداری چیست ؟
چگونه خطر مسمومیت حاملگی را کاهش دهیم؟
پره امکلامپسی (مسمومیت حاملگی) بیماری دوران بارداری است که با پرفشاری خون و دفع پروتئین از طریق ادرار همراه است. این عارضه تنها هفت درصد زنان باردار را درگیر میکند و در نیمه دوم بارداری ممکن است ایجاد شود. افزایش وزن ناگهانی و ورم دستها, پاها و صورت از علائم آن است.
عوامل خطر ابتلا به مسمومیت حاملگی:
- اولین بارداری
- مادران نوجوان و مادران بالای ۳۵ سال بیشتر در معرض آن هستند.
- بارداری دوقلو و بیشتر
- سابقه مسمومیت بارداری در بارداریهای قبلی
- چاقی
- دیابت, فشارخون بالا و بیماریهای کلیوی
- بیماری تیروئیدی
- بیماری خودایمنی
- کمبود ویتامین D ,سلینوم و Q10
چرا پرهاکلامپسی رخ میدهد؟
مسمومیت بارداری یا پرهاکلامپسی به علت مشکل در جفت است که رخ میدهد. سیستم ایمنی مادر مانع رشد طبیعی جفت میشود و در نتیجه خونرسانی به آن کاهش مییابد. با کاهش خونرسانی به جنین از طریق جفت , فشارخون مادر بالا میرود و جنین نیز در معرض خطر خفگی و کمبود اکسیژن قرار میگیرد. در موارد حاد معمولا زایمان زودرس اتفاق میافتد و جنین ادامه رشدش در دستگاه خواهد بود.
چگونه از پرهاکلامپسی پیشگیری کنیم؟
ویتامین D , سلنیوم و کوآنزیم Q10 هر سه در تقویت سیستم ایمنی موثر هستند.برای کاهش خطر این عارضه باید منابع غنی از این مواد مغذی حتما پیش از بارداری و در دوران بارداری مادر مصرف کند . نور خورشید بهترین منبع ویتامین D است. آجیل خام (پسته, گردو, فندق, بادام ) و گوشت ها بهترین منابع سلنیوم میباشند. منابع غذایی کوآنزیم Q10 عبارتند از : ماهی و گوشت, سبزیجات به ویژه اسفناج و جعفری, جوانه گندم, تخممرغ, غلات سبوسدار.
همچنین در صورتی که مادر سابقه ابتلا به پرهاکلامپسی دارد حتما این دوران را تحت مراقب دقیق باشد و روند وزن گیری حتما به صورت دقیق ثبت شود.